Vinuri de Colectie

Vinul este apreciat de secole pentru buchet, miros, gust și culoare. În mod tradițional vinul maturat se cere savurat pe îndelete, anii cu producții valoroase dăruind cunoscătorilor adevărate experiențe miraculoase pentru papilele gustative. Vinurile de colecţie joacă un rol deosebit în cultura şi civilizaţia omului, fiind numite "vinuri pentru contemplaţie".

"De-a lungul istoriei, colectionarea vinurilor valoroase a constituit o reala pasiune in randul oamenilor care aprecieaza vinul la adevarata lui valoare."

Vinurile noastre de colectie sunt livrate cu Certificat de Atestare sau Buletin de Analiza de la producator, in acest fel garantand calitatea si originea lor. Selectia de vinuri de colectie cuprinde vinuri romanesti premium, rare, albe si rosii, seci, demiseci, demidulci si dulci.


Pregatirea si servirea vinurilor de colectie

Ca regula generala, imediat ce am deschis un vin vechi este importanta, ca si in cazul celorlalte vinuri, degustarea pentru a aprecia starea lui. Vinurile mai vechi de 20-30 de ani ce nu provin din ani consacrati (ex: 1945, 1947, 1961, 1982) nu sunt indicate a fi aerate prea mult, iar decantarea trebuie evitata complet. Sunt putine vinurile vechi care necesita punerea intr-un decantor.

O metoda eficienta de pregatire a unei sticle de vin vechi este asezarea ei in pozitie verticala cu 24-48 h inainte de a fi desfacuta, cu scopul de a lasa sedimentele sa se depuna pe fundul sticlei. 

Un tirbuson mai lung este o alegere recomandata, pentru a controla cat mai bine dopul in momentul scoaterii lui. Dupa ce am extras dopul, vinul trebuie lasat in sticla cu gatul descoperit intre 1 si 3 ore, astfel incat vinul sa nu sufere un soc brusc, nefiind pus dintr-odata in contact cu o suprafata mare de aer. In 95% din cazuri, o astfel de aerare produce minuni. Vinuri, care initial au iz de varza murata sau de pivnite inchise, pierd aceste arome neplacute si lasa aromele bune sa straluceasca.

Dupa ce am parcurs cu atentie fiecare din aceste etape, pot afirma cu incredere ca un vin vechi bun va fi o experienta unica, pe care o veti pretui si rememora mult timp dupa consumarea ultimului pahar. Trebuie doar sa fim atenti si sa retinem ca vinurile vechi nu striga, ci soptesc. Depinde de fiecare din noi cat de mult suntem dispusi sa inclinam urechea catre ele.


Degustare, temperatura de servire

Pentru degustare este bine să fie folosite pahare de sticlă cu gura îngustă, pentru a favoriza perceperea aromei vinului. Temperatura la care este servit vinul este la fel de importantă ca şi cea la care este păstrat. Vinurile albe trebuie bătute când temperatura lor este de 10-12 grade Celsius; cele roşii se consumă la o temperatură de 16-18 grade Celsius. Pentru controlul temperaturii trebuie utilizate termometre speciale sau hârtie termosensibilă care se lipeşte pe sticlă.


Vinuri de colectie - istoria in Romania

Colecţiile podgoriilor celebre apar în România abia în anul 1956. Tezaurul Bancii Nationale a Romaniei gazduieste 343 de sticle de vin din podgoriile Cotnari, valoarea fiind echivalenta cu cea a unei tone de aur.

"România a avut o foarte importantă colecţie de vinuri, colecţia Casei Regale. Însă evenimentele care au trecut de la abdicarea regelui din 1947 au dus la o serie de pierderi irecuperabile în colecţia naţională de vinuri".

Celebrele vinuri ale regelui Carol al II-lea au dispărut fără urmă. Regimul comunist a distrus tot ce mai rămăsese din colecţiile rafinate, considerate burgheze.