Cuprins
Canadian Club 1858 Istorie
Canadian Club 1858 Istorie. Pentru că titulatura acestui whisky este destul de lungă, nord americanii și mai ales canadienii îl denumesc simplu Canadian Club, sau și mai simplu C.C.
În anul 1858, Hiram Walker se apucă de distilat whiskey în America, dar în cele din urmă se decide să traverseze granița în Canada unde se stabilește și se apucă de distilat whisky de această dată.
Apreciată prin cluburile gentleman
Succesul nu se lasă așteptat, iar băutura sa devine foarte apreciată prin cluburile gentleman-ilor, fapt ce va duce și la rebotezarea distilatului său în Canadian Club.
În adevăratul sens al cuvântului Canadian Club este un blended whisky prin rețeta folosită, la care se adaugă și câteva modalități noi de producere, dar și învechire.
Astfel că whisky-ul Canadian Club cu sortimentul 1859 Original Blended Canadian Whisky este făcut prin distilarea mai multor tipuri de plămezi din: porumb, secară, secară malțificată și orz malțificat.
Să nu credeți că procesul de producție implică amestecarea acestor cereale și distilarea lor pentru că atunci am putea spune simplu că avem un grain whisky.
Întâi este distilată plămada de porumb pentru a se obține un produs puternic alcoolizat, incolor, inodor și insipid, acesta fiind whisky-ul de bază.
Invechirea whisky-ului
În etapa a doua sunt distilate împreună secara, secara malțificată și orzul malțificat, rezultat denumit de către canadieni și blended. Urmează învechirea whisky-ului, care se face printr-o metodă diferită de cea a americanilor scoțienilor sau irlandezilor.
Ne-am fi așteptata ca distilatele să fie puse în butoaie și după un minim de trei ani să fie amestecate, însă aici procesul este tocmai invers: inițial cele două tipuri de whisky sunt amestecate după o anumită rețetă a master blender-ului și abia apoi lăsate la învechit.
Producătorii americani de bourbon
Butoaiele folosite nu sunt noi, ci după metoda scoțiană sunt alese second use, de obicei fiind luate de la producătorii americani de bourbon, o alegere lesne de înțeles.
Canadian Club Pret
Îmbutelierea recenzată de noi a fost luată din aeroportul Munchen, deci este o versiune travel retail de 100 cl, iar prețul plătit pentru un astfel de distilat a fost de 95 lei.
Sticla are o formă clasică fumurie
Sticla are o formă clasică și este de culoare maro fumurie, iar whisky-ul ce nu are o declarare a vârstei este îmbuteliat la 40% ABV.
Odată pus în pahar,ne surpinde plăcut culoarea auriu strălucitoare.
Lacrimile de înger de pe marginile paharului Glencairn persistă o perioadă îndelungată dezvăluind o corpolență aproape plină. Parfumul whisky-ului este puternic, cu arome de orz, vanilie, anason, iarbă proaspăt tăiată, paie și rom.
Gust
Gustul este mai ușor decât al unui scotch și mai neted decât al unui bourbon, dezvăluind note de mirodenii dulci de Crăciun și atingeri de rom. Finish-ul este mediu cu arome dulcege, dar și note seci de stejar spre final.
Canadian Club este o experiență interesantă, mai ales prin prisma rețetei și a metodelor de distilare și amestec a ingredientelor, caracteristici ce combină stilul american și cel scoțian de a produce un whisky american.
Prima impresie a fost că se aseamănă foarte puternic cu un whiskey irlandez, dar urmărit cu atenție se deslușesc multe trăsături distincte. Dacă-l întâlniți prin rafturile vre-unui magazin duty free nu ezitați să încercați o experiență nord americană.
Concluzie NOTE DE DEGUSTARE:
- Culoare: auriu strălucitor
- Parfum: puternic, cu arome de orz, vanilie, anason, iarbă proaspăt tăiată, paie și rom
- Gust: cu note de mirodenii dulci de Crăciun și atingeri de rom
- Corpolență: plină cu un finish mediu cu arome dulcege, dar și note seci de stejar spre final.
- PUNCTAJ : 82 puncte
Recomandare: