Oban: Istorie si Preturi

Whisky-Single-Malt-Scotch-Whisky-Oban

Cuprins

Distileria Oban Istorie

Distileria Oban se găsește chiar în mijlocul orașului cu același nume. De fapt orașul se pare că s-a dezvoltat datorită ei și în jurul business-ului fondat de John și Hugh Stevenson în anul 1794.

Oban este un important port în West Highlands de unde poți porni către insulele învecinate, de unde și denumirea generică de ”Gateway to the Isles”.

Este bine de știut că whisky single malt-ul Oban face parte din selecția celor de la Diageo intitulată cu mândrie Classic Malt, alături de celelalte brand-uri din portofoliu:

  • Glenkinchie reprezentant pentru Lowlands,
  • Dalwhinnie pentru Highlands,
  • Cragganmore pentru Speyside ,
  • Talisker pentru Islands
  • Lagavulin pentru Islay.

Prezentare

Îmbutelierea beneficiază de o prezentare simplă, sticla având o formă clasică, iar eticheta prezentând foarte pe scurt istoria de cinci milenii a împrejurimilor orașului unde oamenii locuiau încă din mezolitic în peșterile denumite AN OB.

Oban Pret

Chiar dacă producția distilerie nu este una de anvergură, la noi puteți găsi Oban în multe magazine de specialitate și chiar în unele hiper-market-uri pentru un preț ce începe de la 320 RON până către 400 RON. Sortimentul recenzat de noi ne-a fost oferit de către echipa celor de la PPD România, reprezentantul oficial al celor de la Diageo, cărora le mulțumim pe această cale.

Whisky Single Malt Scotch Whisky Oban

Prețul chiar dacă este ușor peste media unui single malt de 14-15 ani vechime se justifică pentru calitatea pe care o primești în schimbul unui whisky din Highlands sau Islands, depinde unde vrei să-l încadrezi.

Culoare

Culoarea deosebita te va impresiona când vei vedea acel auriu spre masliniu, care te cucereste pe loc. L-am turnat în pahar, am agitat un pic și am depistat corpolența medie. Arcele de scurgere de pe pereții paharului sunt persistente.

Parfum

Parfumul lui este ușor estompat de la tăria alcoolului de 43% ABV așa că am pus ceva apă. Asta a adus la suprafață arome medicinale, de iarbă de mare și de sfoară, dar și subtil turbă și nuanțe dulci de malț.

Gust

Dupa ce ai gustat îți realizezi că are o textură extrem de fină și se simte faptul ca acest whisky single malt a stat sa se învechească o perioada de 14 ani. Aromele de citrice si de cereale au apărut imediat dar si semne de smochina uscata precum și un gust vag de fum.

Finish-ul este mediu

Finish-ul este mediu, energic, fierbinte și sec,  intervenția aromei de stejar fiind bruscă și amară așa cum e de așteptat. Cred că acesta este unul din farmecele acestui whisky cu tente maritime, finalul amărui ce te surprinde în mod plăcut.

Per total impresia este foarte bună, mie unul nu mi s-a părut că am pășit pe poarta de trecere dintre cele  două lumi: Highlands și Islands. Oban 14 Years Old este un whisky sofisticat ce se dezvăluie treptat pe măsură ce ai răbdare cu el în pahar.

Concluzie: NOTE DE DEGUSTARE:

  • Culoare: auriu cu tente spre măsliniu
  • Parfum: arome medicinale, de iarbă de mare și de sfoară, dar și subtil turbă și arome de dulci de malț
  • Gust: citrice, cereale, malt, smochină uscată, urme de fum
  • Corpolență: medie cu un finish mediu, energic, fierbinte și sec cu un plăcut gust amărui
  • PUNCTAJ : 87 puncte

Recomandări:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *