Old Pulteney: Istorie si Pret

OLD PULTENEY

Cuprins

Old Pulteney Isabella Fortuna Wk 499

Înființată în 1826 în orașul Wick, distileria de Old Pulteney este considerată cea mai nordică distilerie de pe insulă, fiind în acele vremuri accesibilă doar de pe mare. Orzul era adus pe mare, , whisky-ul era trimis pe mare, iar cei mai mulți dintre angajații distileriei mai lucrau și ca pescari.

De-a lungul secolului al XIX-lea orașul Wick a devenit capitala a ceea ce s-a numit Herring Boom, transformând vechiul sătuc din îndepărtatul nord la Scoției în unul dintre cele mai mari porturi pescărești din lume cu peste 1000 de vase de pescuit hering amarate aici.

Acestea erau inițial vase cu pânze, pentru ca începând din 1869 să fie echipate cu motoare cu aburi. Toate vasele din Wick se identifică prin literele WK ce apar în numărul de înregistrare. În vârful perioadei din vremea herring Boom-ului, erau înregistrate peste 1800 de astfel de nave, dintre care astăzi mai sunt intacte doar două.


Isabela Fortuna WK499 s-a numit inițial doar Isabella și a fost lansată la apă în 1890, având două pânze. În 1919 a primit un motor tip Kelvin de 15 CP. Motorizarea a suferit îmbunătățiri în 1928 și în 1932. Ultima dată numele ei a fost schimbat în Fortuna.

În 1976 vasul a fost restaurat complet și rebotezat Isabella Fortuna pentru ca în 1997 să fie vândută către Wick Society unde a rămas până astăzi, fiind ultimul vas de tipul celor pentru pescuit hering din portul Wick.


Old Pulteney Isabella Fortuna WK 499 este a doua ediție a acestui fel de single malt și se comercializează doar în format Travel Retail, adică 1000 ml. Îmbutelierea este făcută 46% ABV, iar prețul plătit în in jur de 300 lei.

Gust si Parfum Old Pulteney Isabella Fortuna

Single malt-ul nu are o declarare a vârstei, însă justifică suma plătită, fie și doar prin faptul că veți întâlni un alt fel de whisky din orașul Wick. Culoarea este aurie deschisă luminoasă, iar parfumul are note diverse de nucă de cocos, caramele, toate echilibrate de arome de măr și citrice, parcă mandarine.

Gustul este dulceag, delicat cu note complexe de vanilie și cereale și un pic citric. Corpolența este medie, catifelată cu un finish destul de lung, fierbinte și cu aromă de vanilie ce se închide spre sec, însă nu spre amar.

Isabella Fortuna este un alt fel de Old Pulteney, asta dacă vă așteptați să regăsiți aromele maritime; în același timp este și un alt fel de Highlander care în mod sigur merită încercat.

Old Pulteney NOTE DE DEGUSTARE:

  • Culoare: auriu luminos
  • Parfum: cocos, caramel, mere verzi, lamiae și mandarine
  • Gust: dulceag, vanilie, cereale
  • Coroplență: medie, catifelată cu un finish lung fierbinte cu aroma de vanilie.
  • PUNCTAJ : 92 puncte

Old Pulteney 12 Years Old

Distileria de la Old Pulteney este considerată cea mai nordică din Scoția, atâta vreme cât nu luăm în considerare și insulele. Este situată în orașul Wick din faimosul ținut Caithness, cunoscut mai ales pentru turba de acolo.

Din 2003 a început o dispută legată de existența sau lipsa gustului salin la whisky, tocmai datorită distilatelor de la Old Pulteney. Oricum, în cele din urmă acest malt distilat în orașul Wick a fost în cele din urmă catalogat ca fiind un whisky din Highlands cu trăsături maritime.

Prezentare Old Pulteney 12 Years Old

Prezentarea este excelentă, mai ales datorită sticlei ce imită forma unui alambic, iar ca noutate, eticheta este direct imprimată cu vopsea pe suprafața vitrată, doar o bandă de hartie scrisă de mână amintind de vechile etichete.

Dopul și fundul sticlei au reprezentări ale rozei vânturilor, păstrând aceeași temă maritimă.

Culoarea este de un galben puternic ce prevestește o corpolență ușoară.

Parfumul este uscat, cu nuanțe de iarbă și de paie de mătură, pe care odinioară le vindeau printre blocurile din cartier unii țărani itinerant, aceleași paie cu care se testa cozonacul dacă e copt suficient. Gustul este dulceag, ca de miere, după care se închide spre amar de nucă sau stejar.

Finish-ul este liniștit și cu reale urme sărate. Apa adăugată nu va precipita conținutul și va elibera și mai bine aromele, îndulcindu-l parcă și mai mult.

Prețul plătit pentru sticla de 700 ml a fost de 320 RON, dar este posibil să-l gasiți on-line si mai ieftin, dar este posibil ca un preț mai bun să fie în shop-urile dedicate din aeroporturile europene. Pentru această sumă primiți un whisky interesant și care poate fi catalogat drept altfel, chiar dacă nu excelează prin caracteristici, în mod cert merită încercat.

Concluzie NOTE DE DEGUSTARE:

Culoare: galben puternic cu nuanțe închise
Parfum: uscat, urme vagi de turba, iarba, crengi de mătură
Gust: ușor, de miere și nuci, dar uleios
Coroplență: ușoară, un pic uleios cu un finish și el uleios, odihnitor și totuși sărat
PUNCTAJ : 79 puncte

Recomandări:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *