Scapa whisky: Pret, Istorie si Arome

scapa-skiren-07l-40

Cuprins

Scapa whisky istorie

Scapa whisky istorie. La nord de partea așa zis continentală a Scoției, acolo unde se întâlnesc Oceanul Atlantic cu marea Nordului se află insula Orkney. Cea de-a doua distilerie de pe insula se află chiar în preajma renumitului golf Scapa Flow, o limbă de ape calme ce a fost adesea sanctuarul numeroșilor navigatori de-a lungul secolelor.

Distileriea supraveghează golful încă din 1885 și a asistat la episoadele luptelor din 1916 când a avut loc Bătălia navală a Iutlandei dintre British Grand Fleet și German High Seas Fleet unde ambele armade au crezut că au câștigat lupta.

După armistițiu, 74 de nave germane au venit în portul Scapa pentru reparații ce au durat 10 luni. La final, amiralul Von Reuter realizând că puterile central vor fi înfrânte a ordonat sabordarea întregii flote staționate la Scapa.

Vremea revanșei germane a venit în 1939 când submarinul german U-47 condus de locotenentul Gunther Prien a reușit să pătrundă în portul natural Scapa, unde era staționat portavionul HMS Royal Oak pe care l-a torpilat.

Din cei 1400 de oameni, 833 și-au pierdut viața, astăzi locul unde se odihnește vasul este considerat sit protejat de către regalitatea britanică.
La distileria Scapa lucrează doar 3 oameni și au un singur sortiment de single malt disponibil, cel maturat vreme de 16 ani.

Prezentare

Ambalajul și sticla sunt minimale, cu o grijă pentru detaliu care te impresionează plăcut. Ambarcațiunea stilizată cu vele este prezentă embosată pe cutie dar și pe sticla ce are o formă clasică. Eticheta prezintă clar și succinct informațiile despre vârsta distilatului, cantitatea și câteva ghidaje în ceea ce privește notele de degustare.

Culoare

Culoarea este aurie strălucitoare, iar corpolența este plină, arcele de scurgere de pe marginile paharului persistând vreme îndelungată până să se scurgă.

Parfum

Parfumul este puternic, dulceag ca de la miere, urmat apoi de note de iarbă neagră și urme de saline.

Gust

Gustul este gentil, catifelat și cu note de mirodenie , citrice și caramel sau cafea un pic dulceag ca de la miere.

Finish-ul este mediu , cu arome de persistente de caramel din spatele căruia se luptă să pătrundă notele de stejar.


Scapa whisky pret

Pentru acest alt fel de whisky insular, fără urme de fum veți putea plăti începând de la 160 RON în hypermarket-uri sau magazinele on-line de la noi.

Strădania celor 3 lucrători din distilerie merită acest preț corect pentru un single malt învechit vreme de 16 ani în insula Orkney, acolo unde maturarea este liniară tocmai datorită diferențelor foarte mici de temperatură dintre iarnă și vară.

Concluzie NOTE DE DEGUSTARE:

  • Culoare: auriu strălucitor, clar
  • Parfum: puternic, dulceag ca de la miere, urmat apoi de note de iarbă neagră și urme de saline
  • Gust: gentil, catifelat și cu note de mirodenie , citrice și caramel sau cafea un pic dulceag ca de la miere
  • Coroplență: mediu , cu arome de persistente de caramel din spatele căruia se luptă să pătrundă notele de stejar.
  • PUNCTAJ : 86 puncte

Recomandări:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *